Dusík vybuchne

16.11.2019
Citace:
D.Dobrynin et al., Nanosecond-pulsed spark discharge plasma in liquid nitrogen: synthesis of polynitrogen from NaN3, Journal of Physics D: Applied Physics, 2019, Volume 52, Number 45, https://orcid.org/0000-0003-4671-5370
Zdroj
Chemická struktura polydusíku 6.

Podivnou chemickou reakcí vznikla zvláštní sloučenina. Teoretici již delší dobu předpokládali, že molekula cyklického polydusíku N6 obsahuje tak velké množství energie, že by se hodila jako medium pro její ukládání. Leč jak tuto molekulu připravit? Působením plazmatu na azid sodný NaN3 v prostředí kapalného dusíku. Celý průběh reakce můžeme shlédnout na videu na této stránce.. Vydržte až do konce, vysoký energetický obsah sebou nese riziko nestability. Plazmový výboj nejprve odtrhne z molekuly azidu sodného skupinu N3. Chlad okolního kapalného dusíku zabrání dalším reakcím a dovolí jen kondenzaci dvou těchto skupin na molekulu N6, která může být neutrální nebo nést náboj.

„Zájem o polydusík vychází z toho, že může sloužit jako zelené palivo, pro ukládání energie nebo jako trhavina. Různé varianty molekuly již v laboratořích vznikly, ale nikdy tak, aby byly dostatečně stabilní za běžných podmínek nebo v čisté podobě N6. Nás způsob využívající kapalné plazma otvírá nový směr výzkumu, který by mohl vést ke stabilnímu polydusíku,“ soudí první autor publikace docent Danil Dobrynin z Drexel University ve Philadelphii. Energie detonace polydusíku N6 by mohla dosáhnout až 22,9 MJ/kg. Pro srovnání nejsilnější současné, termobarické trhaviny dosahují 8 MJ/kg. Pro úplnost dodejme, že známe i jiné molekuly polydusíku, ale do žádné z nich nenacpeme tolik energie jako do N6.

Zdeněk Drvota 16.11.2019: WTF "liquid plasma"?

Pavel Rybka 17.11.2019: Liquid plasma má dva významy. Původní je pro krevní plasmu, která nebyla zmražena a uchovala si některé biologické vlastnosti. Dále jsem se dozvěděl,že Nyheim Institute pro výzkum plazmy provádí pokusy s výboji v kapalném prostředí tím míní liquid plasma. https://phys.org/news/2019-11-stabilize-pure-polymeric-nitrogen-plasma.html

Pavel 18.11.2019: Zelené palivo? Nevzniknou náhodou při detonaci ty fujky fujky oxidy dusíku?

20.11.2019: Asi vzniknou, ale to neznamená, že je musíme pouštět do vzduchu. Velká část energie je uložena přímo ve struktuře molekuly a uvolní se jejím rozpadem, ne shořením. Ale nějaké oxidy dusíku při tom nejspíš vzniknou.

Pavel 21.11.2019: Jak v textu, tak v příspěvku P. Rybky, je závažná chyba. V čestině jsou krevní plazma a fyzikání plazma různá slova. Krevní plazma je rodu ženského, fyzikální plazma je rodu středního. Takže žádné "... využívající kapalnou plazmu ..." ale "... využívající kapalné plazma...¨", žádný "institut pro výzkum plazmy", ale "Institut pro výzkum plazmatu".

Karol Chyba 28.11.2019: .. len aby z toho nebolo zase hlavne vojenske vyuzitie... inak super potencial teoreticky...

Pavel Rybka 29.11.2019: Technicky více jsem našel zde: https://phys.org/news/2019-11-stabilize-pure-polymeric-nitrogen-plasma.html?fbclid=IwAR06zNksbwi1LhkJ7eIZk8UT9Ex35H6mhhcVAqj_8_rVq6Mt4XMcwu07Zho... Tolik dusíků v jednom kruhu, to mi připomnělo Krakatit.

 
Odeslat komentář k článku "Dusík vybuchne "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Dusík vybuchne " e-mailem

Diskuse/Aktualizace